happysad - koncert z okazji XX-lecia zespołu

Koncerty

29-10-2021

19:00

Poznań

Tama, ul. Niezłomnych 2

Wybierz bilet

Organizator: Good Taste Production

happysad - koncert z okazji XX-lecia zespołu
29 października 2021 roku, piątek, godz. 19:00
Tama, ul. Niezłomnych 2, Poznań

Bilety w cenach: miejsca stojące: 75 zł - cena regularna, 85 zł - cena w dniu koncertu.

Uwaga! Zakup biletów poza autoryzowanymi punktami sprzedaży (Facebook, aukcje internetowe itp.) stwarza ryzyko zakupu biletów nieoryginalnych lub nieważnych, które nie umożliwią wejścia na koncert.

 Zespół happysad świętuje swoje 20-lecie. Po wydaniu jubileuszowego, dwupłytowego albumu „Odrzutowce i kowery” oraz premierze książki Żanety Gotowalskiej „Zanim pójdę. Długa droga zespołu Happysad”, przyszedł czas na trasę koncertową.

Kilka słów od zespołu

Rok 2021 to w obozie zespołu Happysad seria wyjątkowych wydarzeń związanych z obchodami dwudziestolecia jego działalności. Pod koniec sierpnia ukazało się jubileuszowe dwupłytowe wydawnictwo „Odrzutowce i kowery”, w październiku książkę Żanety Gotowalskiej „Zanim Pójdę. Długa droga zespołu Happysad” wyda Agora SA, a w tym samym czasie zespół wyruszy w trasę promującą płytę, świętując podczas koncertów dwie dekady obecności na polskiej scenie muzycznej. Czego spodziewać się po tych koncertach?

„Na pewno z radością sięgniemy po materiał z płyty jubileuszowej, czyli pojawią się odrzutowce – utwory nigdzie niepublikowane, nieznane, nigdy szerzej nieprezentowane, napisane z myślą o poprzednich płytach oraz kowery – czyli nasze nowe, uaktualnione wersje starych, znanych songów.” – mówi gitarzysta zespołu Łukasz Cegliński. „- Nie wyobrażamy sobie także, aby na tej trasie zabrakło materiału przekrojowego i jakichś rarytasów” – dodaje.

Po pandemicznej przerwie, w której nie próżnował i zespół (nagrywając płytę) i jego wokalista (w lipcu ukazała się solowa płyta Kuby Kawalca pt:  „Ślepota”) Happysad, wygłodniały koncertowych emocji, zaprasza na wspólne świętowanie dwudziestolecia.

O zespole

Happysad powstał w 2001 roku w Skarżysku-Kamiennej. Od lat jest jednym z najpopularniejszych polskich zespołów, wyprzedających bilety na swoje koncerty. Zespół ma na koncie ponad 1200 koncertów w całym kraju, 5 platynowych i 3 złote płyty oraz rekordy frekwencji w kilkunastu popularnych klubach w Polsce.

W lipcu 2004 r. ukazał się debiutancki album zespołu „Wszystko jedno”, a rok później „Podróże i pod prąd”. 1 września 2007 podczas III edycji organizowanego przez Happysad festiwalu SKARfest miała miejsce premiera trzeciego krążka zespołu – „Nieprzygoda”. Premiera tej płyty znalazła się na pierwszym miejscu OLIS – listy najlepiej sprzedających się płyt w Polsce. Dziś „Wszystko jedno” i „Nieprzygoda” są platynowymi płytami.

Koncertowe wydawnictwo DVD Happysad "Na żywo w STUDIO" zyskało status złotej płyty już w dniu premiery, 24 listopada 2008, a pół roku później zostało platynową płytą.

W październiku 2011 ukazało się jubileuszowe wydawnictwo „Zadyszka”, podsumowujące dziesięć lat działalności zespołu, składające się z dwóch płyt. Na pierwszym krążku 13 zaprzyjaźnionych zespołów gra utwory Happysad, a drugi to DVD z koncertem zespołu z Jarocina z udziałem urodzinowych gości.

Kolejne premierowe płyty zespołu debiutowały na szczycie OLISu i szybko pokrywały się złotem, a wydana w 2009 r. płyta „Mów mi dobrze” oraz pochodząca z 2012 r. „Ciepło/zimno” zyskały status platynowej płyty. W 2013 roku ukazało się kolejne wydawnictwo DVD i 2CD dokumentujące występ zespołu na Przystanku Woodstock w 2012 i – jako zdobywca Złotego Bączka – w 2013 roku.

W 2014 roku nagrał album “Jakby nie było jutra”, który w październiku 2014 r. zadebiutował na 1 miejscu OLIS, spotkał się z bardzo dobrymi recenzjami i w ciągu miesiąca zyskał status złotej płyty. Kolejna płyta zespołu „Ciało obce” pochodzi z lutego 2017 r, a albumowi towarzyszy 11 wideoklipów zrobionych przez ekipę SKY Piastowskie, które w ciągu roku od premiery zgromadziły ponad 10 milionów wyświetleń, a album ma status złotej płyty.

Ósma płyta Happysad nosi tytuł „Rekordowo Letnie Lato”, ukazała się 29 listopada 2019 r, a przy jej powstaniu zespół współpracował z pięcioma producentami (Leszek Kamiński, Jacek Miłaszewski, Paweł Cieślak, Marcin Bors, Bogdan Kondracki).

Rok 2020 przyniósł kolejne wydawnictwo koncertowe (2CD/DVD) będące rejestracją koncertu na Pol’and’Rock Festival rok wcześniej.

W 2021 roku zespół obchodzi dwudziestolecie istnienia, które świętował będzie okolicznościową płytą „Odrzutowce i Kowery” (premiera 27 sierpnia 2021), książką „Zanim pójdę. Długa droga zespołu Happysad” autorstwa Żanety Gotowalskiej (premiera 13 października 2021) oraz innymi wydarzeniami specjalnymi.

Skład zespołu:

Kuba Kawalec - wokal, gitara

Łukasz Cegliński – Pan Latawiec – gitara, wokal

Artur Telka – bas

Jarek Dubiński – Dubin – perkusja

Maciej Ramisz – instrumenty klawiszowe, gitara, wokal

Michał Bąk – saksofon, instrumenty klawiszowe, wokal

Dyskografia:

„Wszystko jedno” – 2004 r. (SP Records)(platyna)

„Podróże z i pod prąd” – 2005 r. (SP Records)(złoto)

„Nostress/Łydka” – 2006 r. – singiel (SP Records)

„Nieprzygoda” – 2007 r. (SP Records)(platyna)

„Na żywo w Studio” – 2008 r. – 2DVD (Mystic Production)(platyna)

„Na żywo w Studio” – 2009 r. – 2CD (Mystic Production)

„Mów mi dobrze” – 2009 r. (Mystic Production)(platyna)

„Zadyszka” – 2011 r. – CD/DVD (Mystic Production)

„Ciepło/Zimno” – 2012 r. (Mystic Production)(platyna)

„Przystanek Woodstock 2013” – 2013 r. 2CD/DVD(Złoty Melon)

„Jakby nie było jutra” - 2014 r. (Mystic Production)(złoto)

„Ciało obce” - 2017 r. (Mystic Production)(złoto)

„Rekordowo Letnie Lato” – 2019 r. (Mystic Production)

„Pol’and’Rock 2019” – 2020 r. (Złoty Melon/Mystic Production)

„Rekordowo Letnie Lato” - 2019 r. (Mystic Production)

 

Regulamin Imprezy jest dostępny na www.goodtaste.pl/regulamin.